Smaakweb | homepage
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | recepten
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | agenda
Smaakweb | contact
Smaakweb | contact

Smaakweb | agenda
Smaakweb | home
Smaakweb | adverteren


Smaakweb | wild
Smaakweb | wild
                                                                                                disclaimer | adverteren |

Poeliersbedrijf  Ammerlaan

Aert van der Goesstraat 26

2582 AK  Den Haag

website: www.poelierammerlaan.nl

Facebook: klik hier

openingstijden: maandag tot vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur, zaterdag tot 16.00 uur

(Wild & Gevogelte)

(terug naar Wild & Gevogelte)

In het Statenkwartier en ver daarbuiten is Ammerlaan een bekend poeliersbedrijf. In het verlengde van de Frederik Hendriklaan- naast  ‘de Franse bakker’ - lokken de gegrilde kippen je binnen.

Blauwhoenkippen en Calicuthkalkoenen

Van de Blauwhoenders en de Calicuth kalkoenen is deze poelier al jaren hét verkooppunt. Van de Blauwhoender kip hebben ze ook de eieren.

  

Poulet de Bresse:

De naam Bresse is beschermd. Alleen hoenders die aan bepaalde eisen voldoen, mogen onder deze naam commercieel verkocht worden. Ze komen uit Bourg en Bresse. De Bresse is een heel bijzonder en heel oud kippenras. Het heeft niet voor niets model gestaan voor het symbool van Frankrijk. De enige gevogeltesoort die een AOC heeft. Een kip uit de streek rond Bourg en Bresse Frankrijk. Voorwaar geen plofkip. De Bressekip leeft minimaal 106 dagen en ze hebben 10 m2 ruimte per kip!! Aan het eind van zijn leven krijgt hij een dieet van voornamelijk melkproducten. Ze wegen ongeveer 1 ½kg. De beste van deze vogels wordt opgeleid tot 'kapoen'. Dat is dus de topper.

blauwhoendereitjes

Voor de kerstnieuwsbrieven van '12, '14 en '17 zijn we bij 'Ammerlaan' op bezoek geweest. Wij wilden graag weten wat voor vlees zij in de kuip hebben en wat we jullie voor de kersttafel kunnen adviseren.

Wij spraken uitgebreid met Peter Gleijm ("meneer Ammerlaan") over zijn bedrijf en over zijn assortiment. Dat is zo groot dat we er geruime tijd hebben doorgebracht! Kijk onze nieuwsbrieven er nog maar eens op na!


Het bedrijf is van oorsprong een familiebedrijf. De naam is al decennialang bekend in Den Haag en omgeving. De familie Ammerlaan heeft al een hele tijd geleden plaats gemaakt voor de familie Gleijm: mevrouw Gleijm en de zoons en ook een een aantal trouwe medewerkers.

Wat ligt er rond kerstmis zoal in de winkel? (Kijk in de wildkalender voor de verkrijgbaarheid door het jaar)

Naast dat er natuurlijk altijd verschillende soorten kip te verkrijgen zijn (Blauwhoender, Bresse kip, Poulet Noir, maïskip, Gildehoen en poussin) is de Kersttijd bij uitstek de tijd om wild uit te pakken!

Toen wij kwamen, was Peter net terug uit Amsterdam waar hij voornamelijk Hollands wild en gevogelte ophaalde: haas, ree, wildzwijn, konijn, fazant, (wilde)eend, gans en natuurlijk kalkoen.ok lekker een wildpoulet voor stoofpotjes: ree en wildzwijn. En hebben ze het niet...dan kunnen ze het voor je bestellen.

Van de Barbarie eenden verkoopt Ammerlaan de canards en de canettes. Weten jullie het verschil tussen canard en cannette?  Mannetjes zijn canards, dus de cannettes.... Er is smaakverschil tussen man en vrouw en de mannetjes zijn zwaarder (ong. 2,5 kg) dan de vrouwtjes, die weliswaar ook gemest zijn, maar toch maar 1,5 kg wegen.

Peter verkoopt "gewone" kalkoenen maar ook oerkalkoenen: de Callicuth kalkoenen. Van deze laatste kalkoenen kun je ook eieren bestellen (seizoensgebonden).

Ammerlaan heeft veel eieren: allemaal scharreleieren, kwarteleitjes en ook biologische eieren. De scharreleieren kun je krijgen in 'klein', 'middel', 'groot' of met dubbeldooiers. Van de leuke site www.poelier.nl hebben we een leuk recept geselecteerd:

frisse citroen&parelhoenfilet

Altijd leuk: wie het kogeltje treft moet afwassen!

Worstjes van eend: een ware delicatesse!

Voor bij de borrel  of als voorgerecht zijn er ook diverse paté’s en ook rillettes uit Frankrijk is te koop. Net zo lekker als je in Frankrijk koopt; sterker nog hij komt uit Frankrijk...


De boter die je hier koopt is echte boerenroomboter. Daarnaast is er gezouten roomboter; beide in 500 grams verpakkingen en van hoge kwaliteit. De boerenroomboter is heerlijk om in te bakken en spat bijna niet. 


Goed advies krijg je hier van Peter Gleijm, zijn vrouw en ook van de zoon die de mooie Facebookpagina runt.

De (polder)hazen komen uit Nederland. Al hun wild uit Nederland is vers en niet diepgevroren geweest. Na jaren verfijnen is de hazenpeper van Ammerlaan niet te versmaden (geproefd!). Alleen opwarmen en eventueel een scheutje cognac toevoegen.


Er zijn gemeste ganzen te koop die weliswaar uit Polen komen en diepgevroren zijn. Ook heeft hij gans uit Frankrijk (oie fermier), eveneens gemest. Soms voorradig; anders even bestellen. Ook te koop eenden- en ganzenlever.

Staand voor de toonbank van Ammerlaan krijg je inspiratie van al die mooie verse producten.

Poulet Noir:

De poulet noir (met zwarte poten dus) is wat ons betreft een topper. Ze hebben ruimte gehad..

Franse kippen hebben het minste last van al die enge verhalen die je over kippen leest. Heerlijk in de oven, onder de gril of op de BBQ.

Blauwhoendereieren kosten wel 0,50 eurocent, maar probeer ze eens: zacht gekookt een traktatie.  Ook eieren uit Stompwijk in diverse maten en zelfs met dubbeldooiers zijn te koop.

  

vtrine van Ammerlaan

(foto van Ammerlaan Facebook)