Smaakweb | homepage
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | recepten
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | agenda
Smaakweb | contact
Smaakweb | contact

Smaakweb | agenda
Smaakweb | home
Smaakweb | adverteren



                                                                                                    disclaimer | adverteren 

Recepten en suggesties behorend bij het 'Smaakwebdieet'

Ontbijt-suggesties:

Zoals je ziet mag je best veel. Kies uit onderstaande ontbijten wat bij je past: eet niet iets wat je niet lekker vindt.

Nr.1              Fruit: kersen, abrikozen, sinaasappel, mandarijn, aardbeien zijn een uitstekende keuze.  Koffie / thee zonder suiker, evt. zoeten met steviablaadjes.

Twijfel je of de vrucht een lage GI heeft zoek dan even op in de lijst:

                   Verboden: (water)meloen,(rijpe) banaan, mango.

Nr.2              Een of twee (gegrilde) speltboterhammen, beetje roomboter, met plakjes gesneden tomaat of komkommer met peper en zout.

                   Tip: hak tomaat en/of komkommer fijn en kruid met basilicum, dragon of platte peterselie. Koffie / thee zonder suiker, evt.                    met steviablaadjes.

Nr.3              Een of twee gebakken eieren (evt. met 2 lapjes spek of kaas). Bak in klein beetje (½ el) boter of olijfolie. Mag een        tomaat bij gebakken worden. Bestrooi met kruiden naar smaak: basilicum, platte peterselie en zout en peper.

                   Geen brood hierbij…Koffie en/of thee.

Nr.4              150 ml yoghurt naturel (geen suiker of honing wel stevia, geen vruchtenyoghurt) met 2 eetlepels verse vruchten: aardbeien, frambozen, bessen. Koffie en/of thee.

                   Tip: Pureer de vruchten, dan kun je de yoghurt er een beetje mee zoeten.

Nr.5             Bakje Cottage cheese 150 ml met gehakte hazelnoten. Je kunt ook gesneden tomaat en/of komkommer in je cottage cheese doen. Koffie en/of thee.

Nr.6             1 of 2 boterhammen van speltmeel (Galerne heeft pain d’Emile van 70% spelt en 100% speltbrood) dun besmeren met roomboter en leg er een plakje rosbief, parmaham of beenham op. Koffie en/of thee.

Nr.7              Een zacht gekookt eitje met een geroosterde speltboterham. Snijd de boterham in vingerdikke repen en doop ze in het eigeel. Koffie en/of thee.


Smaakwebtip :       Kies uit de lijst wat je aanstaat, ga niet tegen je zin eten. Heb je zelf Lage GI ontbijtrecepten mail ze ons door.

Tussendoortjes:

Nr.1              Koop Honingtomaatjes en leg ze op een schaal in de keuken. Neem wanneer je zin hebt.

Nr.2             Zure augurkjes van Maille (AH) (niet zoet-zuur: kijk op etiket)

Nr.3             3 stukjes worst (b.v. van Brandt en Levie)

Nr.4             3 stukjes kaas (b.v. Landgoed kaas geit)

Nr.5             klein handje versgebrande noten; amandelen, cashew, hazelnoten, walnoten

Nr.6             radijsjes, komkommer, rauwe worteltjes, stukje bleekselderij

                   Maak er eventueel een dipsausje bij van een lepeltje mayo (zonder suiker b.v. Devos Lemmens of zelfgemaakt) met een lepeltje kwark of yoghurt

Nr.7             een kiwi, een appel, kersen, frambozen


Smaakwebtip : Kies uit de lijst wat je aanstaat, ga niet tegen je zin eten. Kijk in het receptenregister naar de recepten met een *

Lunch-suggesties:

Nr.1              Gazpacho

Nr.2              Salade Niçoise (zonder aardappel)

Nr.3              1 of 2 sneden echt vers bruin brood met Hollandse garnalen. Hak wat tomaten fijn en kruid met peterselie, zout en peper                    en leg onder de garnalen.

Nr.4              Salade met Hollandse garnalen, dressing met citroensap en olijfolie        

Nr.5              Salade Caprese ( tomaten, mozzarella, basilicum, olijfolie)

Nr.6              Caesarsalade met kip (zonder croutons)

Nr.7              Zelfgemaakte groentesoep of tomatensoep zonder bindmiddel, wel met veel kruiden, b.v. basilicum, peterselie, bieslook...


Smaakwebtip: voor de eerste 2 weken combineren we de salades niet met brood)

Diner-suggesties:

Nr.1              Kies groente(n) uit de GI-lijst en eet daar zoveel van als je wilt.

Lapje ‘Livarvarkensvlees’ of ‘lomo’; alleen geen aardappels, geen witte rijst, geen witte pasta. Wel beetje quinoa, amaranth, linzen.


Nr.2              Kook een portie Quinoa, wilde rijst, of volkorenpasta en combineer met een zelfgemaakte pastasaus; bereid met weinig olijfolie en heel veel tomaten! Tomaten uit blik: kijk op het etiket: geen suiker…


Nr.3             Grill een kippetje (zonder vet). Kan ook op de BBQ (indirecte methode). Eet er een groene salade bij. Dressing met olijfolie en citroen. Geen aardappels of pasta.


Nr.4             Entrecôte, liefst van de BBQ, of anders gebakken met weinig vet: ½ el olijfolie. Pak een zoete aardappel in met alufolie en pof in de hete oven of op de BBQ (½ uurtje). Eet er een flinke portie verse spinazie (of andere groente met lage GI) bij.


Nr.5             Kook een portie asperges (groene of witte) en eet met ham en een eitje. Klein beetje botersaus, maar geen aardappeltjes.


Nr.6             Een in alufolie verpakt stukje vis: kabeljauw, zalm. Leg plakjes courgette eronder en tomaat er bovenop. Lekkere groene kruiden erop b.v. dragon, platte peterselie, takje tijm. Eet met komkommersla.


Nr.7              Een vegetarische ovenschotel van auberginepuree met tomatensalsa en basilicum.


Smaakwebtip: groenten uit de GI-lijst combineren met vis of vlees kan altijd; eet er geen aardappelen e.d. bij.


Voor meer theorie en achtergrond: klik hier