Smaakweb | homepage
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | recepten
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | agenda
Smaakweb | contact
Smaakweb | contact

Smaakweb | agenda
Smaakweb | home
Smaakweb | adverteren

Smaakweb | homepage


Smaakweb | home

                                                                                                            disclaimer | adverteren

Handige tips bij het koken (7)

(kwartel)eitjes pocheren

Geleerd van restaurant Die Heere Sewentien uit Rosmalen hoe je gepocheerde kwarteleitjes zo lekker en zo mooi rond krijgt....EN HET LUKTE...Té leuk..


De eitjes moeten kakelvers zijn. Breek het eitje door een fijn (thee)zeefje. Het dikke gedeelte van het eiwit blijft dan rond de dooier zitten. De rest zakt door de zeef. Dat heb je ook niet nodig, want dat zorgt alleen maar voor veel witte draden in het water. Doe het uitgelekte ei in een klein bakje. Max. 4 eitjes in het bakje. Doe er dan nog een paar druppeltjes azijn in. De azijn zorgt ervoor dat het eiwit steviger rond de dooier blijft zitten.


Zet een middelgrote pan met ruim water op het vuur. Als het water kookt doe je er een snufje zout in en een scheutje azijn.

Zet een bakje klaar met koud water. Hier doe je de gepocheerde eitjes meteen in als je ze uit de pan haalt. Dan stopt het kookproces en kookt het eitje dus niet door en blijft de dooier zacht.

Als het water kookt draai dan met een klopper (staafmixer, garde of goedkoop cappuccinokloppertje van IKEA)  een kolk in het water. Het vuur blijft hoog. Als er een goede kolk aanwezig is laat je heel snel het bakje met de vier eitjes in het water glijden. De eitjes tollen rond. Blijf aan de zijkant van het water nog even doorroeren. om de kolk in stand te houden. Niet in het midden van het water. Dan maak je de eitjes stuk. Na ca. 1,5 tot 2 minuten kun je met een schuimspaan de kwarteleitjes eruit halen. (afhankelijk hoe vloeibaar je de dooier wilt)


Meteen in het ijskoud water doen. Daarna doe je de volgende eitjes, totdat je klaar bent.

Als er rare uitsteeksels eiwit aanzitten snijd je die voorzichtig weg.

Doe de eitjes in een bakje en zet weg tot gebruik. Als je het gerecht gaat serveren giet je even KOKEND water op de eitjes. Dan zijn ze weer lauw en erg lekker en verrassend op het bord. Leuk om te doen én super-eenvoudig..

Voor kippeneieren doe je het één voor één en laat het ei iets langer (3 á 4 minuten) in het kokend water.

  






  

  

  

boodschappenlijstje

Frambozenjam: eenvoudig zelf gemaakt...


Je kunt de jam maken voor één pot. Is ie op, maak je gewoon weer nieuwe: nog geen 10 minuten werk!

Koop bij de groothandel een zak van 1 kilo diepvriesframbozen. (Laatst €4,95 bij de Sligro)  Koop een zak geleisuiker van van Gilse. (b.v. geleisuiker speciaal).

Doe wat bevroren frambozen in een pannetje en schud er geleisuiker naar smaak op (je gaat de pot in de ijskast bewaren, dus er mag ook minder suiker in).

Laat de frambozen zachtjes op het vuur staan en roer ze steeds om met de suiker. Al snel beginnen ze te ontdooien en mengen ze zich met de suiker. Nog heel even aan de kook laten komen: klaar!


Tip: scheutje crême de cassis erin of calvados: ook lekker. Een sinaasappel- of citroenschilletje mee laten koken kan ook lekker zijn.

  

terug naar home

bevroren frambozen

(gelei)suiker van Gilse


kwartel-eitjes

Sligro of Jumbo



Ammerlaan

naar handige tips 6