Smaakweb | homepage
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | recepten
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | agenda
Smaakweb | contact
Smaakweb | contact

Smaakweb | agenda
Smaakweb | home
Smaakweb | adverterenSmaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home

Handige tips bij het koken (4)

Brood over? Paneermeel of toast...

Nooit brood weggooien!

Wanneer je een restje desembrood over hebt kun je er gemakkelijk paneermeel van maken. Laat het afgedekt met een handdoek een paar dagen drogen en stamp het dan in de vijzel of draai het in de keukenmachine tot paneermeel, zo fijn of grof als je zelf wilt.

Stokbrood over: snijd het in dunne sneetjes en leg het in de oven van 160 graden, net zo lang tot het brood bros is en geen taaie kern meer heeft. Mooi als toastje of ook om er paneermeel van  te maken: paneermeel met een veel mooiere smaak!!! Geen zin om zelf te maken: haal Panko (o.a.bij Simonis). Dit is Japans broodkruim voor een perfecte korst.

Beurre maniƩ

Als je saus vlak voor het opdienen niet de dikte heeft die je wilt, maak dan een beetje 'beurre maniƩ': gelijke delen boter en bloem in een bakje doen en dan met de vingertoppen kneden tot een mooie egale substantie. Doe een klein beetje in het gerecht en roer met de garde of de houten lepel. Het gerecht zal nu binden. Niet teveel voor een onaangename bloemsmaak. Gebruik steeds een klein beetje en zet de rest afgedekt in de koelkast.

Paprika over?

Een ongebruikte paprika moet je niet laten verpieteren op je schaal: maak er een heerlijk gerechtje van. Leg de paprika in de koude oven en zet hen op 180 graden. Na ongeveer 25 minuten is de paprika zacht en licht geblakerd. (zo niet dan even langer). Laat hem even afkoelen en trek dan de schillen er met een scherp mesje af. Vang het vocht dat er uit loopt op in een bakje met daarin mooie olijfolie een vleugje knoflook en peper. Snijd de paprika in ruiten of repen en meng met de olijfolie.

Lekker als voorgerecht met een paar ansjovisjes of als hapje bij de borrel op een hierboven beschreven stukje stokbrood.

Snelle taartjes

Wanneer je het nagerecht 'Krokante taartjes met verse vruchten' maakt, maak dan een dubbele hoeveelheid deeg. Vries de helft in. Doe ze in afzonderlijk porties in een boterhammenzakjes. Krijg je onverwacht gasten of heb je vreselijk trek... haal de pakketjes uit de vriezer; even ontdooien en uitrollen. Ook gemakkelijk: bak ze al af en vries ze dan in. Ben je nog vlugger klaar!

Zout

Kook eens met wat minder zout (of zelfs zonder) en werk je gerecht later af met een greepje 'fleur de sel' of ander zout. Er zijn heel veel soorten. Te koop bij Olivino, Englebert, Galerne en Slagerij 't Oude Ambacht. Nog meer weten over 'zout'? Na het bekijken deze site www.salsamentum.nl zeg je nooit meer :"Geef mij het zout eens aan.." Kijk ook eens op dit filmpje dan weet je er alles over... http://www.foodtube.nl/video/1483/Zout

 Michelingids, Gault Millau, Lekker 2014

Voor wie lekker wil eten, wie iets te vieren heeft, wil graag een goed adres. Kokswereld heeft een prachtig overzicht gemaakt van sterren (Michelin), koksmutsen(Gault Millau) en top 100 restaurants(Lekker)voor het jaar 2014. Ook de scores van 2014 t/m 2008 zijn te zien. Je ziet dus of jouw favoriet het goed doet of juist terugloopt in waardering. Eenvoudig om nu een goed adres te kiezen..Je kunt meteen doorklikken naar het restaurant van je keuze....De nieuwe gids verschijnt elk jaar rond half november. www.kokswereld.nl

Hoe heet dit lapje vlees en waar komt het vandaan?

In de winkels kom je steeds meer benamingen van vlees tegen die je wellicht onbekend in de oren klinken. Op deze site zag ik een mooi overzicht waar het vlees vandaan komt van de koe en ook hoe het genoemd kan worden. Ook handig als je in het buitenland bent!

www.beefandsteak.com

Peterselie lang goed houden

Koop een mooie bos platte peterselie (niet zo'n lullig doosje bij de super!) en zet hem als een bos bloemen in een leuke vaas op de vensterbank in de keuken. Laat de groenteman hem niet geknakt in een plastic zakje proppen! Ook eerst even een klein stukje aan de onderkant afsnijden en de vaas vullen met vers water. Elke dag vers water vind ie lekker en af en toe een een stukje er af snijden ...Blijft meer dan een week fris groen.

             disclaimer | adverteren

naar handige tips 3

naar handige tips 5

  

Zipstrip

Een leuk apparaatje waarmee je de naaldjes van de rozemarijn, van tijm en oregano heel gemakkelijk stript! Simpel trek je een takje door een van de gaatje en je hebt een bakje vol verse mediterrane kruiden!

Kijk hier hoe wij strippen...