Smaakweb | homepage
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | recepten
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | agenda
Smaakweb | contact
Smaakweb | contact

Smaakweb | agenda
Smaakweb | kookboeken



Smaakweb | home
Smaakweb | adverteren



Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home

Handige tips bij het koken (3)

Zelf wijnazijn maken.

Neem een donkere fles en giet er een bodempje wijnazijn in. Giet nu elke keer restjes wijn erbij. Een trechtertje is een fijn hulpmiddel. Je kunt alle restjes door elkaar erbij doen : rood, wit, rosé, maar je kunt ook van één soort verzamelen. De wijnazijn dient als starter voor de wijnazijn. Probeer ook eens met een restje champagne. Sluit de fles af met een lapje (b.v. kaasdoek) en doe er een elastiekje omheen. Nu kunnen zuurstof en de wijnazijn het werk doen. Al heel snel zelfgemaakte wijnazijn...

Knoflook uit eigen tuin (deel 1)

Knoflook kun je gemakkelijk in eigen tuin telen. In oktober/november plant je ze in de grond en volgend jaar plukken van het loof en later je eigen bolletjes rooien.

Vongole spoelen in zeewater

Onlangs vertoefden we in Portimao in Portugal en op de grote versmarkt daar, kregen we de volgende tip : laat de vongole in zeewater, of water met zeezout weken. Trek er een paar uur voor uit. Zo laten ze hun zand los.

De tip geldt ook voor mosselen, want wanneer je ze in zoet water spoelt, verdrinken de mosselen. In Portimao kreeg je er zelfs een literfles zeewater bij! Ze waren uiteindelijk totaal niet zanderig! (onlangs ook gespot bij de Sligro)

Nog een tip voor het zandprobleem: kook de vongole in twee pannen. Zit er dan toch een zanderige tussen, is niet de hele voorraad aangetast. De zanderige vongole moet je dan spoelen en uit de schelp halen en het vocht door een doek gooien. Heb je in ieder geval één portie schoon... Vaak zijn het maar een paar schelpjes die het probleem veroorzaken.

IGRILL kerntemperatuurmeter

Koken met je IPhone, IPad of IPodtouch.

De iGrill is even vernuftig als eenvoudig. Steek de temperatuursonde in de kern van het vlees, stel de gewenste kerntemperatuur in en de iGrill garandeert een perfecte garing.

Wat?

theezakjes

IGRILL

kookboeken

  

Waar te koop?

Simon Levelt

DOK, Gusto, Cook & Co

Paagman

boodschappenlijstje

Cadeautjes voor Kerst en Sinterklaas

spaghettipan

zesteur

ijsjesmaker

kruidenknipper

limoen- en citroenpers

pastamachine

kerntemperatuurmeter met timer b.v. de IGrill

Kookboek van Ferran Adria €25: handig en echt niet moeilijk

Kookboek van Ottolenghi: Plenty; vegetarisch lekker!

Kookboeken van RivercafeKookboek; vooral de 'easy'-delen zijn niet moeilijk...Vraag maar bij Paagman zij helpen je graag.

Kookboeken van Claudia Roden: Italië, Middenoosten, Joodse keuken.

Kijk ook op de kookboekenpagina!

Viskalender van Schmidtzeevis

Wanneer koop je welke vis en wanneer smaakt hij het best... Kijk op de viskalender van Schmidtzeevis uit Rotterdam en van de nieuwe webshop en je ziet precies of jouw visje een verstandige keuze is. Zie de viskalender.

Van grote afstand kun je het display van de digitale thermometer aflezen.

Met een tweede sonde, die je op dezelfde iGrill aan kunt sluiten, kun je tegelijkertijd zelfs een tweede product garen. De een eet zijn biefstuk tenslotte nu eenmaal liever rosé en de ander doorbakken. Wil je de exacte temperatuur in de oven of barbecue weten? Sluit dan de los verkrijgbare sonde aan die de omgevingstemperatuur meet die bovendien ook erg handig is om de temperatuur van je koelkast te controleren. De tweede sonde moet je er apart bij kopen. Verkrijgbaar in wit en zwart. Optioneel is een siliconenhoesje. 't Is niet goedkoop, maar mij mogen ze er mee verwennen!

Kruidenbuiltje zelf maken

Met de losse theezakjes (te koop bij Simon Levelt in groot en klein) maak je gemakkelijk zelf een kruidenbuiltje. Rozemarijn, tijm, salie, laurier enz stop je er in en legt het bij je stoofpot. Na een paar uur stoven haal je heel gemakkelijk het builtje er weer uit en gooit het weg.

Nog meer kalenders van 'Kokswereld

Om te koken met de seizoenen heb je wel kennis nodig; kennis wanneer is welk product in ons land op zijn best en benadeel je de natuur niet. Op dit lijstje van Kokswereld vind je deze informatie: klik hier voor wild, groente, paddestoelen. Echt heel informatief!

             disclaimer | adverteren 

naar handige tips 2

naar handige tips 4