Smaakweb | homepage
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | recepten
Smaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | agenda
Smaakweb | contact
Smaakweb | contact

Smaakweb | agenda
Smaakweb | home
Smaakweb | adverterenSmaakweb | home
Smaakweb | home
Smaakweb | home

Handige tips bij het koken (2)

Warme borden.

Iedereen weet wel dat warme borden het eten langer warm houden, maar niet iedereen denkt er elke dag aan.

Een handige Smaakwebtip is de volgende:

Doe de stop in de gootsteenbak en zet de borden erin. Laat er zo heet mogelijk water uit de kraan op lopen en doe er een beetje sop bij (dat droogt later gemakkelijk af). Wanneer je eten geserveerd moet worden haal je ze eruit en droog je ze af. Het water in de bak kan nu dienen om alvast wat vuile afwas te laten weken; messen, vorken, pannen enz.

Eieren koken

Je hebt nu natuurlijk de kerntemperatuurmeter (met timer) wel gekocht.... Hier een extra gebruiksmogelijkheid:

Zet de eieren op in koud water (even inprikken met een eierprikker) en leg de temperatuurnaald van de thermometer in het koude water. Stel de graden in op 96 graden. Nu hoef je er niet bij te blijven. Het apparaatje geeft een luid signaal als het water bijna kookt. Nu stel je de tijd in op 3 a 4 min (zacht gekookt) of 6 minuten voor een hard gekookt ei. Leg het deksel op de pan en draai het vuur uit.

Tomaten:

-bewaren

Bewaar de tomaten altijd buiten de koelkast. Leg ze op een decoratieve schaal en zet ze in de keuken. Als je ze eerst even wast kunnen je (klein)kinderen (of jezelf) steeds een lekker tomaatje scoren. Ze blijven een paar weken goed; als je ze tenminste bij een Smaakwebwinkel gekocht hebt. Die van de supermarkt rotten al na een paar dagen...

- ontvellen

Kook water in de waterkoker of in een fluitketel. Leg de tomaten in een plastic of aluminium schaal en giet er het kokende water overheen. Tel tot 15 en schep de tomaten met een lepel eruit. Geef een klein sneetje in de tomaat en het velletje vliegt er zo af!

Citroenen:

- uitpersen

Rol de citroen een paar keer flink over het aanrecht. Zo komt er meer sap los. Bij Olivino verkopen ze een super persjes voor limes of citroenen!

- schilletjes (zeste) gebruiken

In veel gerechten zijn de schilletjes van citroenen een goede smaakmaker (stoofpotten b.v.). Ook worden ze gebruikt als decoratie. Koop daarvoor de biologische citroenen(GAIA), die zijn niet behandeld met een laagje(voor de houdbaarheid) en met bestrijdingsmiddelen. Dat laagje is er niet af te boenen (ooit gezien in de Keuringsdienst van Waarde). Daardoor zijn ze wel veel korter houdbaar. Bewaar deze citroenen in de koelkast. Heel handig om mooie schilletjes te snijden is de zesteur.

Wat?

biologische citroenen


kerntemperatuurmeter

zesteur

pastamachine

spaghettipan  

Waar te koop?

GAIA

Organic Food for you

En Garde

DOK

Cook & Co

IKEA


zie hierboven

En Garde, Cook&CO, DOK

  

boodschappenlijstje

Paprika:

- ontvellen

Leg de paprika's in de koude oven. Stel de temperatuurmeter in op 180 gr. Kijk na 15 minuten. Is het vel al een beetje gekleurd, draai ze dan nog een keer om. (De tijd is niet heel exact te zeggen: ligt aan je oven. Onthoud de tijd voor de volgende keer.) Laat de paprika's even afkoelen en trek dan met een scherp mesjes de vellen eraf. Het moet heel gemakkelijk gaan; anders heb je ze te kort in de oven gehad! Lekker met mooie olijfolie erover.

 Zelf pastadeeg maken

(voor lasagne, spaghetti enz.)


Per persoon: 100 gram bloem op 1 ei. (ev. pietsie olijfolie)

Voor hoofdgerechten is dat de portie voor voorgerechten de helft en voor lasagne ook.

Doe de eieren in de keukenmachine en doe de bloem er goed afgewogen bij. Laat draaien tot het een bal wordt en voel of de bal nog plakkerig is. Zo ja, doe er dan een beetje bloem bij. Laat pulserend draaien tot het deeg de goede constistentie heeft: niet plakkerig en niet droog. Oefening baart kunst. Probeer niet meteen een heel groot gezelschap aan de pasta te helpen. Eerst moet  je de techniek een beetje machtig zijn. Na een paar keer oefenen heb je de pasta eerder klaar dan fabriekspasta, want die moet 12 tot 14 minuten koken!

Verse pasta niet: die breng je in het kokend water weer aan de kook en dan even goed roeren, dat het niet gaat klonteren: klaar. Vraag aan Sint een spaghettipan; daar zul je veel plezier van hebben!

naar handige tips 1

naar handige tips 3